»Clean Games« er en team konkurrence om at fjerne affald fra naturområder og om at sortere affaldet. Et spændende spil med præmier, hvor deltagerne søger efter artefakter, løser miljømæssige gåder, samler og sorterer affald og får point til det. Spilstatistikker opbevares i realtid på hjemmesiden og i mobilapplikationen. I løbet af et spil samler vi fra 1 til 20 tons affald.
Projektmål
Vi taler om miljøspørgsmål gennem spillet. Vi laver en festival ud fra rengøring, en fest af respekt for naturen. Vi udvider publikum til miljøbegivenheder. Vi introducerer bæredygtig praksis for lokalsamfund, unge, familier med børn. Vi lærer deltagerne at indsamle separat - i løbet af spillet får de flere point for de separat indsamlede jern, glas, batterier, plast og dæk.
AT OPLYSE I SPILFORM
Vi bygger et internationalt samfund af miljøbevidste mennesker. Mennesker fra forskellige byer og lande kommunikerer, deler vellykkede øko-løsninger med hinanden. Vores venlige bevægelse giver os mulighed for at se mange ting i et andet lys. Vi forstår meget godt, at hovedværdien af vores projekt ikke ligger i »Clean Games«, men i de mennesker, som bliver forenet gennem spillene.
AT FORENE DEN HELE VERDEN
Vi bidrager til rensning af territorier fra affald. I løbet af et spil samles der fra 1 til 20 tons affald. Mere end halvdelen af affaldet genbruges. Efter begivenhederne overvåger lokale beboere og aktivister rensligheden og skaffer sig med områdets landskabspleje.
AT HJÆLPE MILJØET
Priser
PROJEKTETS HISTORIE
Det første »Clean Game«

Clean Games blev opfundet i 2014 under en bådtur på Vuoksa-søen i Leningrad oblast. Efter at have stoppet på en af øerne, der var fyldt med affald, kom grundlæggeren af projektet Dmitrij Ioffe sammen med sine venner på ideen om et spil. Affald er blevet en værdifuld ressource, der skal jages efter ved at konkurrere med hinanden. Efter 2 måneder blev der organiseret det første spil, stort set takket være hjælp fra teamet af Den løbende by sammen med sit direktør - Igor Golysjev. Alle kunne lide det første spil så meget, at det inspirerede organisatorere til ikke at stoppe og fortsætte med at udvikle projektet.
Udvikling i de russiske regioner
Kun få spil blev afholdt, da aktivister fra andre byer henledte opmærksomheden på projektet. Alle elskede spilmekanikken og deltagernes engagement. De første var aktivister fra Torsjok, Krasnodar og Tver. Dette fik teamet til at oprette en »økologisk franchise« og skabe en komplet metodik. Metodikken formidles gratis ved underskrivelse af en non-profit aftale. Sådan begyndte selskabet af Clean Games organisatorer at udvikle sig i regionerne.
2016-2017: årlig dobbeltvækst i Rusland
Projektet udviklede sig hurtigt ved at åbne nye regioner. Hvert år har dobbelt så mange byer tilmeldt sig projektet i sammenligning med året før. Mange faktorer bidrog til en sådan udvikling: teamets engagement, statens anerkendelse og støtte (tilskud og subsidier), formatets unikhed samt miljøåret 2017, da Dmitrij Ioffe blev vinderen af prisen Russlands Frivillig.
2018-2019: international udvikling
2018 - året for frivilligt arbejde i Rusland - var projektets gennembrudsår. Clean Games blev internationale og modtog mange priser. Det første internationale spil fandt sted uventet for alle - teamet planlagde det ikke. Det viste sig, at en bekendt af projektet, der arbejdede som lærer i Indien, holdt et spil for sine studerende. Derefter blev Clean Games afholdt i Bulgarien, Hviderusland, Venezuela, Vietnam, Georgien, Indien, Italien, Kasakhstan, Kina, Letland, Malaysia, Nigeria, Polen, Ukraine og Japan. I efteråret 2019 blev de første all-russiske og internationale Clean Games turneringer afholdt, som blev årlige. Baltic Clean Cup blev afholdt som en del af World Cleanup Day.

I december 2018 talte projektleder Dmitrij Ioffe i statsrådet for udvikling af frivillighed og nonprofitorganisationer. I 2019 blev projektet udvalgt og præsenteret på Det II. Paris Peace Forum. Clean Games blev tildelt Årets Bedste Miljøfrivillige Projekt (2018), Årets Bedste Miljøprojekt (2018), Ledere for klimatisk udvilking (2019), Bedste Miljømæssige Iværksætterprojekt (2019).
2020: nye udfordringer og løsninger
I 2020 udviklede Clean Games internationale initiativer og tilpassede den nye virkelighed. På grund af begrænsninger relateret til COVID-19 coronavirus-pandemien har Clean Games udviklet nye formater. Garbage Fighters Prisen er blevet et nyt format, der samler hundreder af mennesker, som udfører affaldsopsamling. Online udfordringer supplerede projektets uddannelsesmæssige aktivitet. Og decentrale spil gjorde det muligt at afholde Clean Games i overensstemmelse med sociale afstands- og hygiejnekrav. Takket være det tilpassede format blev der afholdt to internationale mesterskaber i efteråret - den anden Baltic Clean Cup og den første Intercontinental Clean Cup, der forenede 11 russiske og 9 amerikanske byer. Ved udgangen af 2020 har projektet over 1000 spil i 20 lande. Spillene samlede over 60.000 spillere, der indsamlede over 2000 tons affald.
Team
Dmitrij Ioffe
Grundlægger og leder
Angående partnerskab, interaktion med virksomheder og offentlige myndigheder
dima@cleangames.org
Anton Zaitsev
PR manager
Interaktion med medierne, bloggere og udenlandske partnere
zaitsev@cleangames.org
+7 931 258 70 97
Maria Evdokimova
Regional coordinator
Formidling af Clean Games metodikken, støtte til organisering af begivenheder, konsultationer angående arbejdet med hjemmesiden og mobilapplikationen
hello@cleangames.org
Ilya Khvataev
Social media manager
Udstationering af materiale på sociale netværk af projektet