Clean Games on joukkuekilpailu, jonka tarkoituksena on puhdistaa luonnon alueet roskista ja lajitella kerättyjä jätteitä. Tämä on jännittävä peli, jossa osallistujat ansaitsevat pisteitä löytämällä artefakteja, ratkaisemalla ympäristöaiheisia arvoituksia, keräämällä ja lajittelemalla jätteitä. Yhden pelin aikana kerätään keskimäärin 1-20 tonnia jätteitä.
HANKKEEN PÄÄMÄÄRÄT
Puhumme ympäristöongelmista pelin muodossa. Jätekeräilystä tehdään festivaali, jossa osoitamme kunnioitusta luontoa kohtaan. Pyrimme laajentamaan ympäristöaiheisten tapahtumien osallistujien piiriä. Esittelemme kestävän käytännön tapoja paikallisille yhteisöille, nuorisolle ja lapsiperheille. Opetamme osallistujia lajittelemaan jätteitä pelin kautta: pelaajat saavat enemmän pisteitä, jos he keräävät metallia, lasia, paristoja, muovia ja päällysrenkaita erikseen.
OPETTAA PELIN KAUTTA
Olemme rakentamassa kansainvälistä ympäristötietoisten ihmisten yhteisöä. Eri kaupunkien ja maiden asukkaat voivat vaihtaa kokemuksiaan ja jakaa onnistuneita ympäristöystävällisiä käytäntöjä. Tässä vuorovaikutuksen suotuisassa ilmapiirissä alamme katsoa moniin asioihin uudella tavalla. Tiedämme hyvin, että meidän hankkeen tärkein saavutus ei ole Clean Games, vaan ne ihmiset, joita tämä peli on yhdistänyt.
YHDISTÄÄ KOKO MAAILMA
Me osallistumme alueiden puhdistamiseen. Yhden pelitapahtuman aikana osallistujat keräävät 1-20 tonnia jätteitä. Yli puolet kerätyistä jätteistä viedään kierrätykseen. Tapahtumien jälkeen alueen asukkaat ja aktiiviset toimijat ylläpitävät siisteyttä ja kunnostavat aluetta.
AUTTAA LUONTOA
Palkinnot
HANKKEEN HISTORIA
Ensimmäinen Clean Game
Muutaman pelin jälkeen aktivistit muista kaupungeista kiinnittivät huomionsa projektiin. Pelin tekniikka ja mukaansatempaavuus viehättivät kaikkia. Ensimmäisinä pelistä kiinnostuivat aktivistit Torzhokista, Krasnodarista ja Tveristä. Tämä sai tiimin kehittämään oman franchising-mallin ja yksityiskohtaisen ohjeen pelin järjestämistä varten. Ohje jaetaan ilmaiseksi ei-kaupalliksen sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen. Tästä on saanut alkunsa Clean Games -järjestäjien alueyhteisö.
Kehitystä Venäjän alueilla
Projekti kehittyi nopeasti ja siihen liittyi uusia alueita. Joka vuosi hankkeeseen osallistuvien kaupunkien määrä kaksikertaistuu verrattuna edelliseen vuoteen. Tähän on vaikuttanut moni asia: tiimin aktiivisuus, tunnustus ja tuki valtion puolelta (apurahat ja tuet), muodon ainutlaatuisuus ja myös se, että vuosi 2017 julistettiin Ympäristön vuodeksi Venäjällä ja Dmitry Ioffe sai palkinnon vapaaehtoistyöstään.
2016-2017 - vuosittainen kaksikertainen kasvu Venäjällä.
Projekti kehittyi nopeasti ja siihen liittyi uusia alueita. Joka vuosi hankkeeseen osallistuvien kaupunkien määrä kaksikertaistuu verrattuna edelliseen vuoteen. Tähän on vaikuttanut moni asia: tiimin aktiivisuus, tunnustus ja tuki valtion puolelta (apurahat ja tuet), muodon ainutlaatuisuus ja myös se, että vuosi 2017 julistettiin Ympäristön vuodeksi Venäjällä ja Dmitry Ioffe sai palkinnon vapaaehtoistyöstään.
2018 - 2019: kansaiväliselle tasolle tulo
2018 julistettiin vapaaehtoistyön vuodeksi Venäjällä ja silloin projekti teki läpimurron. Clean Games tuli kansainväliselle areenalle ja sai lukuisia palkintoja. Ensimmäinen ulkomailla pidetty peli järjestettiin yllätyksenä kaikille järjestäjien tiimin jäsenille. Kävi ilmi, että projektin ystävä, joka työskenteli opettajana Intiassa, järjesti Clean Games -pelin oppilailleen. Sitten Clean Games pidettiin Bulgariassa, Valko-Venäjällä, Venezuelassa, Vietnamissa, Georgiassa, Intiassa, Italiassa, Kazahstanissa, Kiinassa, Latviassa, Malesiassa, Nigeriassa, Puolassa, Ukrainassa ja Japanissa.

Syksyllä 2019 ensimmäistä kertaa pidettiin yleisvenäläinen ja kansainvälinen Clean Games-turnaus, josta tuli vuosittainen tapahtuma. Maailman siivouspäivänä järjestettiin Clean Games Baltic Cup -turnaus. Joulukuussa 2018 projektin johtaja Dmitry Ioffe esiintyi Venäjän Federaation valtioneuvoston kokouksessa, jonka aiheena oli vapaaehtoistyön ja voittoa tavoittelemattomien järjestöjen kehitys. Vuonna 2019 projekti valittiin esittämiseksi Toisessa Pariisin rauhanfoorumissa. Clean Games -hanke sai palkinnot vuoden parhaana ympäristöprojektina (2018), vuoden parhaana luonnonsuojeluprojektina (2018), ilmastonkehityksen alan johtavana tekijänä (2019) ja parhaana ympäristöalan sosiaalisena yrittäjänä (2019).
2020: uudet haasteet ja ratkaisut
Vuonna 2020 Clean Gamesin tiimi kehitti kansainvälisiä yhteyksiä ja yritti mukautua uusiin olosuhteisiin. Koronaviruksen pandemian yhteydessä asetettujen kokoontumisrajoitusten takia Clean Games -hanke sai uusia muotoja. Esimerkiksi perustettiin jätetaistelun palkinto, joka myönnettiin yksittäisille henkilöille, jotka siivoavat roskia yksin. Palkinnon saajiksi oli satoja ehdokkaita. Online-tempaukset rikastuttivat projektin sivistävää osuutta. Pelin muodossa, jossa ei ole yhteistä starttia ja loppua, onnistuttiin noudattamaan kaikki hygieeniset vaatimukset ja varmistamaan sosiaalietäisyys pelaajien välissä. Pelimuoto adaptoitiin ja syksyllä pidettiin kaksi kansainvälistä turnausta: toinen Clean Games Baltic Cup -turnaus ja ensimmäinen Mannertenvälinen Clean Games -turnaus, johon osallistui 11 Venäjän kaupunkia ja 9 USA:n kaupunkia. Vuoden 2020 loppuun mennessä hankkeen puitteissa on järjestetty yli 1000 peliä 20 maassa. Peliin on osallistunut yli 60 000 ihmistä, jotka ovat keränneet yli 2000 jätetonnia.
Tiimimme
Dmitry Ioffe
Perustaja ja johtaja
Yhteistyökysymyksiä, mm. yhteistyö yrittäjien ja valtiollisten toimeenpanojärjestöjen kanssa.
dima@cleangames.org
Anton Zaitsev
Viestintäpäällikkö
Joukkoviestimille, blogereille ja ulkomaalaisille yhteistyökumppaneille
zaitsev@cleangames.org
+7 931 258 70 97
Maria Evdokimova
Aluekoordinaattori
Distribution of the Clean Games methodology, support in organizing events, consultations on working with the website and mobile application
hello@cleangames.org
Ilya Khvataev
Sosiaalisen median johtaja
Materiaalien lähettäminen projektin sosiaalisiin verkostoihin