Clean Games är spelade tävlingar inom insamling och sortering av avfall. Spelare får poäng, letar efter artefakter och löser miljöpussel. Vi håller sändningar och statistik i realtid. Upp till 20 ton sopor samlas in per spel.
Projektmål
Vi använder spel för att lyfta miljöfrågor och gör sopsamlingen till en så kallad naturfestival eller miljöfest. Vår strävan är att locka fler till miljöevenemang. Vi introducerar också hållbara vanor för lokala gemenskaper, ungdomar och familjer med barn. Under spelets gång får deltagarna fler poäng för separat insamlat järn, glas, batterier, plast och däck. Och på det sättet lär vi ut separat insamling av avfall till våra deltagare.
UPPLYSA GENOM SPEL
Vi skapar en internationell förening av miljömedvetna människor. Människor från olika städer och länder umgås och delar med sig av framgångsrika miljölösningar. Vår enade rörelse hjälper oss att få nytt perspektiv på många frågor. Vi är väl medvetna om att det mest värdefulla i vårt projekt är inte själva "Clean Games" utan människor som kopplas ihop tack vare det.
FÖRENA HELA VÄRLDEN
Vi bidrar till att naturen rensas från sopor. Under ett spel samlas mellan 1 till 20 ton avfall. Och mer än hälften av avfallet återvinns. Efter själva evenemangen övervakar lokalbefolkningen och aktivisterna områden och ser till att de hålls rena, underhålls och förbättras.
HJÄLPA NATUREN
Utmärkelser
ОМ PROJEKTET
Det första "Clean Game" spelet
Clean Games skapades 2014 under en båttur på sjön Vuoksa i Leningrad-regionen i Ryssland. Dmitrij Ioffe som är grundare av projektet stannade tillsammans med sina vänner på en av öarna som var fullproppad med skräp. Så kom de på idén om att ordna ett spel. Skräp skulle istället bli en värdefull resurs som man skulle jaga och konkurrera med varandra om. Två månader senare organiserade man det första spelet. Det blev möjligt tack vare hjälpen från "Running City" teamet tillsammans med ledaren Igor Golysjev. Alla gillade det första spelet så mycket att det inspirerade arrangörerna att fortsätta utveckla projektet.
Utveckling i Rysslands regioner
Efter bara några spel blev aktivister från andra städer intresserade av projektet. Alla älskade spelmekanismen och deltagarnas engagemang. De första var aktivister från Torsjok (Torzhok), Krasnodar och Tver. Detta fick teamet att skapa en "ekologisk franchise" och ta fram en fullständig metod. Metoden sprids helt kostnadsfritt om man skriver under ett icke-kommersiellt avtal. Så här började föreningen av Clean Games-arrangörer att växa och utvecklas i regionerna.
2016-2017: årlig dubbel tillväxt runtom I Ryssland
I nya regioner utvecklades projektet väldigt snabbt. Varje år gick dubbelt så många städer med i projektet som året innan. Många faktorer bidrog till en sådan utveckling till exempel teamets engagemang, erkännande och stöd från staten (bidrag och subventioner), det unika med formatet och inte minst det faktumet att 2017 var miljöåret och Dmitrij Ioffe vann priset ''Rysslands volontär''.
2018-2019: internationell utveckling
2018 blev volontäråret i Ryssland. Det var också året då projektet gjorde ett genombrott. Clean Games har då blivit internationella och fått många utmärkelser. Det första internationella spelet var oväntat för alla eftersom laget planerade inte ens det. Det visade sig att en vän till projektet som för tillfället jobbade som lärare i Indien höll ett spel för sina elever. Senare hölls Clean Games i Bulgarien, Vitryssland, Venezuela, Vietnam, Georgien, Indien, Italien, Kazakstan, Kina, Lettland, Malaysia, Nigeria, Polen, Ukraina och Japan. Hösten 2019 hölls de första allryska och internationella Clean Games-turneringarna som därefter blev årliga. Som en del av World Cleanup Day hölls Clean Games Baltic Cup. I december 2018 uppträdde projektledaren Dmitrij Ioffe på statsrådet för utveckling av volontärarbete och ideella organisationer. År 2019 blev projektet utvalt för presentation vid II Paris Peace Forum. Clean Games fick följande utmärkelser: ''Årets bästa volontärprojektet inom miljö'' (2018), ''Årets bästa miljöprojekt'' (2018), ''Ledare inom klimatutvecklingen'' (2019), ''Bästa sociala företaget inom ekologi" (2019).
2020: nya utmaningar och lösningar
Under 2020 utvecklades Clean Games internationellt och anpassade sig till den nya verkligheten. På grund av begränsningar orsakade av coronapandemin har Clean Games utvecklat nya format. Trashbusters Award har blivit ett nytt format som förenar hundratals människor som ensamma samlar skräp. Projektets utbildningsaktiviteter har fått ett tillägg i form av onlineutmaningar. Och decentraliserade spel gjorde det möjligt att genomföra Clean Games i enlighet med avståndskrav och hygienrutiner. Tack vare det anpassade formatet hölls två internationella mästerskap under hösten nämligen den andra Clean Games Baltic Cup och den första Interkontinentala Cleanup Cup som förde samman 11 ryska och 9 amerikanska städer. Mot slutet av 2020 har projektet redan gjort över 1000 spel i 20 länder. Spelen förenade mer än 60 000 spelare som tillsammans samlat in mer än 2000 ton sopor.
Team
Dmitrij Ioffe
Grundare och ledare
Tar hand om frågor som rör partnerskap, samarbete med företag och verkställande myndigheter
dima@cleangames.org
Anton Zaitsev
PR-chef
Tar hand om frågor som rör samarbete med massmedier, bloggare och utländska partners
zaitsev@cleangames.org
+7 931 258 70 97
Maria Evdokimova
Regional samordnare
Tar hand om frågor som rör spridning av Clean Games-metoden, hjälp med organisering av evenemang och rådgivning angående webbplatsen och mobilappen
hello@cleangames.org
Ilya Khvataev
SMM
Lägga ut material på projektets sociala nätverk